Codependentie, mede-overafhankelijkheid

Co-dependentie ofwel overafhankelijkheid is een benaming die in heel de wereld en in verschillende boeken vele betekenissen heeft. Oorspronkelijk in de jaren 50 werd de naam gebruikt om partners van alcoholisten aan te duiden. Tegenwoordig noemen we dit co-verslaving. Dat is net even anders dan codependentie. Ik leg het verschil meestal uit met een metafoor: codependentie is je hele hand en co-verslaving (of relatieverslaving) zijn je vingers aan je hand.

Ik gebruik de term codependentie om een aandoening te beschrijven die destructief is, zich kenmerkt door een vorm van onvolwassenheid die veroorzaakt is door een jeugdtrauma. Co-dependentie (codependency) is vaak de onderliggende laag bij andere verslavingen maar kan ook op zichzelf staan.

Iemand met co-dependentie problemen herken je aan gedrag dat te veel en te vaak zorg toont voor de problemen van anderen, niet noodzakelijk in de context van een verslaving. Je hebt de neiging andermans behoeften te verkiezen boven die van jezelf. Wanneer dit gebeurt verkeer je in een zogenaamde trance. Deze staat van trance kun je herkennen aan gevoelens van machteloosheid. Het gebeurt vaak zonder dat je het in de gaten hebt. (automatische piloot)

Misschien ben jij geneigd jezelf te willen veranderen of schaamte te voelen over je gedachten of gevoelens wanneer die in conflict komen met de gedachten en gevoelens van een ander.

Een voorbeeld is dat je altijd van een ander laat afhangen wat je gaat doen omdat je bang bent dat wat jij kiest de ander toch niet zou willen doen of dat je het moeilijk vindt om je mening te geven omdat je bang bent dat een ander er anders over denkt.

Het kan ook zijn dat je moeite hebt met het voelen en identificeren van je gevoelens en deze te benoemen. Wanneer je co-dependentie problemen hebt kun je soms uiterst onzeker en labiel overkomen maar ook zeer gecontroleerd en rigide.

Het kan variëren van minderwaardigheid gevoelens hebben en je overafhankelijk maken van wat anderen willen en vinden, tot en met een grootheidswaan de wereld willen beheersen en niets en niemand zeggen nodig te hebben.

Primaire symptomen van codependentie

Mijn eigen ervaringen met Codependentie

Toen ik ongeveer 3 jaar clean was van middelengebruik en abstinent van suiker en tarwe werd mij duidelijk dat mijn please gedrag en de behoefte om te zorgen voor mijn partner voortkwam uit onvervulde behoeften uit mijn jeugd. Onbewust wilde ik door middel van zorgen en pleasen, liefde, aandacht en erkenning krijgen die ik ergens in mijn jeugd op emotioneel vlak tekort was gekomen.

Door me bewust te worden, en contact te maken met deze onvervulde behoeften is het me gelukt dit stuk in mij te helen waardoor ik het patroon van zorgen en pleasen heb doorbroken. Ik heb situaties uit het hier en nu gebruikt om contact te maken met eerdere ervaringen uit mijn leven. Als ondersteuning heb ik meerdere therapieën zowel uit het Oosten als uit het Westen ingezet.

Ook jij kunt jouw destructieve codependent patronen doorbreken. Het kan zijn dat je al langer bezig bent met therapie en denkt; ”Ja maar ik heb al zoveel therapie gehad, niets werkt”!

De methoden die ik aanbied hebben voor mij gewerkt en kunnen mogelijk ook voor jou werken. Innerlijk werk brengt je steeds dichter naar je ware zelf. Het zelf zonder trauma en aangeleerde gedachten, gevoelens en gedragingen. Soms duurt heling alleen langer dan je zou willen.

Secundaire symptomen van codependentie

Codependent. Je bent het niet. Je dóet het.

Codependent ben je niet, maar je doet het. Het is aangeleerd gedrag. Je kunt het dus ook weer afleren. Dat gaat niet vanzelf en ook niet snel. Het is een levenslang proces maar je kunt jezelf in een relatief korte periode ontdoen van de scherpe kantjes waardoor je echt kunt veranderen.

Ik heb het aan den lijve ervaren. Door nieuwe ervaringen op mijn pad blijf ik innerlijke groeien. Iedere dag opnieuw krijg ik de kans mezelf te finetunen en de beste versie van mezelf te zijn!

 

Van codependentie naar autonomie.
Van afhankelijkheid naar onafhankelijkheid.
Dit is wat jewilt én kunt bereiken....

Wil jij ook de beste versie van jezelf zijn? Start dan vandaag door je in te schrijven voor één van de mogelijkheden die ik je aanbied. Als ik het kan, kan jij het ook.

X