Tweedaagse training Innerlijk Kindwerk

Heel de relatie met jezelf

Deze training innerlijk kind werk is voor iedereen die meer zelfliefde en vreugde wil genereren in zijn of haar leven! Door verschillende gebeurtenissen in je leven kun je verwijderd zijn geraakt van je ware zelf. Maak je als volwassene opnieuw contact met jouw innerlijk kind, dan kun je de relatie met jezelf herstellen en terugkeren naar de bron van vreugde en liefde die je daadwerkelijk bent.

We hebben allemaal een innerlijk kind. Het is het kind wat binnenin jou leeft, zij of hij is er altijd, maar soms zijn we de verbinding ermee verloren. Misschien heb je al vroeg geleerd om ‘sterk’ te zijn, omdat jij je verantwoordelijk voelde voor het welzijn en geluk van je ouders. Als dat zo is, dan hebben jouw werkelijke kindbehoeftes er niet volledig mogen zijn. Je hebt niet zorgeloos, vrij, kwetsbaar en onschuldig mogen zijn, want jij moest immers ‘sterk’ zijn.

Niet voldoende liefgehad

Misschien worstelden je ouders met hun eigen problemen en waren ze daardoor niet in staat jou de zorg een aandacht te geven die jij als kind nodig hebt gehad. Misschien lukte het ze niet jou voldoende lief te hebben en te ondersteunen in al je eigenheid en uniciteit. Misschien werden er dingen van je verwacht die je niet kon of wilde en moest je een bepaalde rol spelen. Misschien heb je als kind de gevoelens van een of beide van je ouders moeten dragen.

Emotionele verwaarlozing​

Allemaal zijn dit vormen van emotioneel misbruik of verwaarlozing die in onze opvoeding als normaal werden beschouwd en waar velen van ons mee zijn opgegroeid. Deze dingen zijn lang niet altijd van de buitenkant zichtbaar en ook in subtielere, mildere vorm kunnen zij op den duur traumatiserend zijn. Je raakt als kind dan als het ware bevroren in je emotie en je gedrag.

Reageer jij vanuit je emotionele pijn?

Als dat zo is geweest voor jou is je innerlijk kind nu verwaarloosd, gekwetst en gewond. De pijn die hiermee gepaard gaat en die sluimerend of actief aanwezig is, zie je terug in jouw reacties als volwassen mens. In bepaalde situaties reageer jij vanuit je emotionele pijn, vanuit je gewonde kindstuk. Dat gebeurt in situaties die lijken op een traumatische situatie die je ooit als kind hebt meegemaakt. In plaats van reageren vanuit je volwassen bewustzijn, neemt het gekwetste kind in jou het roer over. En hoe zeer je verstandelijk ook begrijpt dat dit je niet dient, het gebeurt telkens weer.

Overlevingsstrategieën die niet meer dienen

Het gedrag dat je keer op keer vertoont, is een overlevingsstrategie. Je hebt het jezelf als kind aangeleerd om jezelf pijn te besparen. Het was weliswaar gebaseerd op de beperkte ervaringen en overtuigingen die je toen had, maar toch heeft het je gediend. Destijds hielp dit gedrag jou verder in een situatie die anders ondraaglijk was geweest. In je volwassen leven vertoon je dit gedrag nog steeds, maar nu bezorgt het je alleen maar pijn en verdriet.

Je kunt dit patroon doorbreken!

Samen gaan we aan de slag met het omarmen van het kleine meisje, of jongetje in jou. Je gaat je kindpatronen herkennen, doorvoelen en loslaten. We doen dit onder andere door meditaties die je terugbrengen naar je kindertijd en het schrijven met je innerlijke kind. Zo ga je een gesprek aan van hart tot hart en leer je je innerlijk kind weer kennen. Je laat hem of haar spreken, je laat hem of haar de eigen plek innemen. En ook jij neemt daarmee je eigen plek in. De relatie met jezelf verbetert en daarmee die met anderen. Want: gezonde relaties beginnen altijd bij de relatie met jezelf.

Gevoelens als ingang

We gebruiken hierbij jouw gevoelens als ingang. Hoe ernstig jouw innerlijk kind nog verwond is, kun je onder andere aflezen aan de gevoelens van minderwaardigheid, ontevredenheid, of leegte, of aan de chronische ergernis of woede naar anderen en jezelf. Al deze gevoelens zijn overlevingsmechanismen. Zij zijn als het ware een schreeuw om aandacht van je gekwetste innerlijke kind. Tijdens de training leer je luisteren naar deze gevoelens. Dankzij de zachtheid en gevoeligheid van het Innerlijk Kindwerk kom je ook bij de gevoelens die diep begraven liggen. Met het doorvoelen ervan maakt je je los van je overlevingsstrategieën waarmee je ze al die tijd hebt toegedekt.

Rouwen en loslaten

In het contact met je innerlijk kind kom je ook toe aan rouwverwerking. Rouw om wat er niet is geweest en rouw om de dingen die pijnlijk zijn geweest. Je zult de lieve woorden en de verontschuldigingen die je als kind zo hebt gemist, alsnog horen, zodat je in liefde los kunt laten en kunt toewerken naar vergeven. Hierbij kun je ook onverwerkte woede en wrok op een veilig manier uiten.

Integratie en heling

Als je je gewonde kind om deze manier geneest en integreert, zal het ophouden je volwassen leven te verstoren. Het kind wordt van last tot bondgenoot en je zult versteld staan van de creativiteit, vitaliteit en innerlijke veerkracht die het tentoonspreidt. Dit magische kind is speels, inventief, heeft onvoorwaardelijk lief en heeft directe toegang tot je innerlijke wijsheid. De relatie met jezelf verbetert en daarmee die met anderen, want gezonde relaties beginnen altijd bij de relatie met jezelf. Zo gaat er een wereld voor je open aan genieten en vol vreugde in het hier-en-nu leven.

Inhoud workshop

Dag 1 – Kennismaking met het innerlijk kindwerk en oefenen

Op de eerste dag maak je kennis met het innerlijk kindwerk en oefen je met mij en met je mededeelnemers. Je zet zo een belangrijke stap op weg naar meer zelfliefde. Aan het einde van de dag ga je naar huis met een aantal opdrachten, meditaties en genoeg vaardigheden om het innerlijk kindwerk zelf toe te passen.

Dag 2 – Je ervaringen delen en je vaardigheden verdiepen

Op de tweede dag komen we weer bij elkaar om onze ervaringen te delen. Er is ruimte om je vragen te stellen en op basis van alle hernieuwde inzichten breng je een verdiepingsslag aan in je innerlijk kindwerk. Ook nu krijg je een aantal opdrachten mee naar huis, zodat je het innerlijk kindwerk bestendigt in je leven.

Praktische info

Datum en tijd
Dag 1: maandag 25 maart van 10.00 tot 17.00 uur
Dag 2: maandag 15 april van 10.00 tot 17.00 uur

Kosten
600 euro inclusief btw voor de twee dagen. Hierbij inbegrepen is de lunch. Vraag eventueel je werkgever naar de mogelijkheden om deze training te vergoeden. Indien nodig kun je ook in termijnen betalen.

Aantal deelnemers
Minimum: 4
Maximum: 8

Locatie
Bijlmerdreef 366C, 1102 AC Amsterdam

Lijkt dit je wat?

Geef je dan op voor deze training in maart en april, zodat je 2019 liefdevol en vreugdevol in kunt gaan.

X