Wat is verslaving?

Wanneer je lijdt aan een verslaving kun je niet meer minderen of stoppen wanneer jij dit wilt en ondervindt daar negatieve consequenties van. Elk middel/gedrag dat is bedoeld om bevrediging uit te halen, wat ertoe dient om innerlijke onrust te ontwijken en dat op een dwangmatige manier wordt gebruikt, kan leiden tot een verslaving.

Verslaving manifesteert zich op 4 niveaus

Wanneer je de fase verslaving bereikt hebt kan die niet worden genezen maar wel tot stilstand worden gebracht. Het is een aandoening die op vier niveaus woekert, namelijk: lichamelijk, geestelijk, emotioneel en spiritueel.

Ontkenning en verslaving

Éen van de grootste symptomen van verslaving is ontkenning. Je bent niet in staat toe te geven niet te kunnen stoppen met het middel en/of het gedrag. Zonder het behandelen van je verslaving zullen de effecten op het gebied van je relaties, gezondheid, sociale contacten, werk, opleiding, concentratievermogen, financiën en je zelfbeeld funest zijn.

Daarnaast is de spirituele kant van je probleem zeer bedreigend voor je algehele welzijn. Je verliest volledig het vertrouwen in het leven, raakt je zelfvertrouwen kwijt en ziet geen mogelijkheid meer je situatie te verbeteren of los te komen van deze verwoestende en levensbedreigende ziekte.

Wat is de oorzaak van verslaving?

Verslaving is deels genetisch en verder een combinatie van de eigenschappen van persoon, middel en omgeving. Het beloningssysteem in de hersenen reageert veel heftiger op stemmingsveranderende middelen of activiteiten bij mensen die deze genetische aanleg hebben, dan wanneer dat gen ontbreekt.

De behoefte aan deze middelen of activiteiten wordt steeds sterker. Verslaving is dan ook een progressieve ziekte. De beste resultaten worden behaald door mensen die zowel een therapeutische ondersteuning zoeken als die ook gebruik maken van zelfhulpgroepen.

Therapeutische hulp kan een basis geven om je trauma’s die ten grondslag liggen aan je problematiek te verwerken, inzichten in je eigen aandeel te leren zien en nieuw gedrag aan te leren. Het is belangrijk dit te doen (of aan te raden dit te doen) met een counselor/therapeut die zelf herstellend is van verslaving.

De meerwaarde van een ervaringsdeskundig counselor

Als jij je laat begeleiden door een counselor die geen specifieke deskundigheid heeft op het gebied van verslaving is dat een absoluut tekort. Het gebruik maken van de zelfhulpgroepen kan een sterk helende werking hebben maar is helaas niet voor iedereen passend.

Onderliggende pijn één van de oorzaken van verslaving

In onze jeugd leren we onze gevoelens, wensen en behoeften te ontkennen,  te bagatelliseren, te wantrouwen en te veroordelen. We leren we niet te luisteren naar en te vertrouwen op onze gevoelens.

Hierdoor leer je ook niet om je innerlijke stem (je intuïtie) te gebruiken om gezonde keuzes in je leven te kunnen maken  en je te beschermen tegen nieuwe problemen. Hiervoor in de plaats onderdrukken we onze gevoelens met een middel of gedrag en slaan  deze onderdrukte gevoelens op in ons lichaam.

Wanneer je gekwetst raakt en emotioneel in de steek gelaten bent, draag je veel onverwerkte pijn, verdriet en woede in je onderbewustzijn mee. Deze emoties beïnvloeden voortdurend je dagelijkse ervaringen en  contacten met andere mensen op een negatieve manier.

X