worried-girl-413690_1920
Claudia Krumme

Claudia Krumme

Emotionele verwaarlozing: het onzichtbare probleem

Vraag jij je ook wel eens af hoe het komt dat je steeds weer relaties aantrekt die je niet gelukkig maken? Denk jij dan bij jezelf: ‘ik heb toch een goede jeugd gehad? Hoe kan het dan dat ik er zo’n potje van maak?’ Je bent niet de enige! Veel mensen vragen zich oprecht af hoe zij in het patroon van de relatieverslaving terecht zijn gekomen. In hun jeugd lijkt er niets aan de hand te zijn geweest. Er was niemand verslaafd, er werd niet geslagen en er was genoeg geld.

Ook al leek alles op het eerste gezicht in orde, toch is het mogelijk dat je op emotioneel gebied veel tekort bent gekomen in je jeugd. En dat is, ook achteraf, vaak moeilijk te herkennen omdat het vooral gaat om dingen die niet werden gedaan. Je ouders hadden niet de vaardigheid om de gevoelens die je als kind had, op te merken en er adequaat op te reageren. Je hebt als kind zo te weinig liefde, warmte en koestering gekregen.

Vele vormen

Emotionele verwaarlozing kan vele vormen aannemen. Onrealistisch hoge verwachtingen bijvoorbeeld, of het niet luisteren naar en erkennen van je emotionele ervaringen als kind, waardoor je uiteindelijk aan jezelf gaat twijfelen. Als je ouders emotioneel niet waren afgestemd op jou, is jou als kind niet voldoende een spiegel opgehouden. Er werd te weinig positieve reflectie met je gedeeld en het ontwikkelen van een positief zelfgevoel is daarmee een grote uitdaging geworden.

Vaak subtiel

Wat je hebt gemist, zit hem vaak in subtiele nuances en heel lang kun je daardoor denken dat je een goede jeugd hebt gehad. Je ziet bij anderen haarscherp wat een moeilijke jeugd kan aanrichten en bent blij dat jij ‘tenminste geen rotjeugd hebt gehad’. Jouw ouders vind jij geweldig, je zet ze op een voetstuk, terwijl je van jezelf een beeld hebt als ‘moeilijk kind’. Jij was nou eenmaal driftig/angstig/ongehoorzaam/vul maar in… Dat jij bepaald gedrag, destijds en nu, vertoont doordat je ouders je op emotioneel gebied tekort hebben gedaan, komt niet in je op.

Iets lijkt niet te kloppen…

Heb je wel eens het gevoel alsof je je leven niet echt beleeft, alsof je meer een buitenstaander dan een deelnemer bent? Lijk je aan de buitenkant succesvol, maar voel je je vanbinnen eenzaam en niet verbonden? Misschien loopt alles in je leven en op je werk op rolletjes, maar voel je je toch niet gelukkig.

… en je geeft jezelf de schuld

Als je deze dingen opmerkt zul je de schuld niet zoeken bij de je ouders of je jeugd. De schuld zoek je bij jezelf. Je hebt het gevoel dat er iets mis is met jou, dat jij een slecht persoon bent en zo ontwikkel je schuld en schaamtegevoelens. Je geeft jezelf er de schuld van dat je niet gelukkiger bent. En misschien probeer jij deze gevoelens te verdoven door te veel te eten, te veel te drinken of door het aangaan van destructieve relaties.

Hoe herken je emotionele verwaarlozing?

Herken jij onderstaande dingen in je volwassen leven, dan is het goed mogelijk dat je als kind emotionele verwaarloosd bent:

 • Je voelt je leeg
  Dat kan een leeg gevoel in je buik, borst of keel zijn, of juist een gevoelloosheid.
 • Je bent extreem bang om afhankelijk te zijn
  Je doet er alles aan om geen hulp, ondersteuning of zorg van anderen nodig te hebben.
 • Je hebt geen goed beeld van wie je bent
  Je weet niet waar je van houdt, wat je wilt en waar je goed in bent.
 • Je hebt geen compassie voor jezelf, maar wel voor anderen
  Je bent vele malen harder voor jezelf dan je ooit zou zijn voor een vriend of vriendin.
 • Je hebt gevoelens van aan schuld en schaamte
  Daarbij schaam je je voor dingen waar de meeste mensen zich niet voor schamen.
 • Je hebt het gevoel dat er iets mis is met je
  Je hebt gedachten als: ‘Het ligt aan mij’, ‘Ik ben geen leuk persoon’ en ‘Ik ben anders dan anderen’.
 • Je kunt je emoties lastig voelen, herkennen, of uitdrukken
  Als je van streek bent weet je bijvoorbeeld niet wat je moet zeggen, of je ontploft ineens van woede.

Opnieuw leren voelen

Het goede nieuws is: je kunt opnieuw leren voelen. Je kunt gaan inzien dat je emoties er wel degelijk toe doen. Je kunt ze serieus gaan nemen en voortaan gebruiken als richtsnoer. Op die manier blijf je trouw aan jezelf en leid je uiteindelijk een leven dat bij je past.

Claudia
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Claudia-avatar

Claudia is ervaringsdeskundige. Ze is succesvol hersteld van verslavingen en helpt vrouwen met vergelijkbare problemen hun leven weer op orde te krijgen. Ze is geboren en opgegroeid  in Amsterdam. Al vanaf jonge leeftijd was ze geïnteresseerd in de drijfveren van de mens. Waarom doen we wat we doen?! En waarom doen we soms niet wat we eigenlijk diep van binnen zouden willen doen?! 

Heb je het gevoel dat wat je leest over jou gaat? Wil je niets meer missen?

Meld je aan en ontvang regelmatig mijn artikelen en video’s in je mailbox. Dat houdt je wakker, scherp en is een duwtje in de goede richting…

Verder op mijn weblog...